Ens trobem en una finca familiar des de
fa centenars d’anys i sempre l’han treballada els que hi han viscut. Durant
aquesta ultima època l’ha treballat el meu avi. D’aquesta manera ell té unes
arrels molt fortes amb la masia i aquestes terres, i no veu igual una
reestructuració d’aquesta magnitud que com la veiem els que la tirem endavant
actualment. Des que va deixar de treballar-la ell directament, hi
han hagut quatre rabassers. I fins aquest últim no ha funcionat la cosa gaire
bé. Bàsicament perquè el sistema tradicional ja està obsolet i s’ha fet
necessari introduir millores. Per aquest motiu he cregut convenient afegir una
entrevista amb el que l’ha treballat quasi 60 anys, per poder veure què en
pensa sobre el tema.
Què en penses de la finca de Mas Palau,
és a dir de la teva? Bé, és molta cosa, jo l’havia treballat amb la mula,
tirant l’adob a mà, a grapats o carregant a l’esquena les màquines d’ensulfatar
de llautó. Ja he fet prou el ruc. No té res a veure l’abans amb l’ara.
Tot ha avançat molt, massa, no s’assembla en res pràcticament. Té molt de valor
per mi, és normal, m’hi he passat tota la vida.
Sap greu veure com es reestructura a
l’engròs unes terres que conservaven l’escènica de molts anys
d’antiguitat? Ni me’n sap ni no me’n sap, si fos per plantar pins diria que és una mala
inversió o que és una tonteria però és per fer camps de vinya més grans, més
bons, profitosos. S’ha d’aprofitar, ja que abans no es podia fer, et passaves
dos mesos amb una màquina i no aplanaves res.
Principals diferències entre abans i
ara? Abans havies de collir els raïms d’un en un i ara tots a màquina. Més feina
i més mà d’obra abans que ara. No s’assembla en res. Abans es feien marges,
perquè l’aigua no fes rases. Ara es treuen perquè l’aigua passi pel mig
(ironia). Tot és diferent, més mecanitzat tot el procés.
I en l’àmbit econòmic, els diners gastats
en comparació entre els dos temps? Molt de canvi, tan gros que va de 0 a
100 i el 100 el pots canviar afegint-li dos zeros darrere. Que anirà més bé,
sembla que sí, però ja ho veurem, vaja. Són masses els diners que s’hi porten
gastats en molt poc temps.
Què vols dir, no et sembla bé que es
facin replantacions costin el que costin? Sí que em sembla bé
però són molts diners, sobretot en maquinària. Almenys quan treballava jo no ho
pagàvem en metàl·lic, per dir-ho d’alguna manera, anàvem tots els que érem per
allà, fèiem el que convingués i després tots a dinar. Pràcticament només et
gastaves el que necessitessis per fer la feina, si eren ceps, ceps, o si era
adob per la vinya, només adob. Tot això fins no fa pas tant encara era així.
Tenies gent a sou treballant la
terra? Llogava poc o molt uns quants jornals. Ara també es lloguen jornals, el que
passa és que si no es controlen no fan feina.
Tu els controlaves? Ens controlàvem
junts, treballàvem a la mateixa parada, però pocs jornals havia pagat. Treballava
més jo sol que dos de junts. Quan érem dos sempre s’havia de parar per xerrar o
per beure un refresc, anar a dinar o ves a saber, en canvi quan
anava jo sol, anava fent i no parava tant, només a dormir o menjar.
Si la seguissis treballant tu, haguessis
fet el pas de reestructurar-la d’aquesta forma? Sí, però com que no
s’hagués arribat a l’extrem de deixar-la pràcticament descuidada no hagués
calgut fer el que s’ha de fer ara.
T’agradaria poder-la tornar a
treballar? No hi he pensat mai, perquè ja no puc. Quan soc al llit crec que ho faria
tot i quan em llevo dic, en què pensaves cap de ruc... La finca es pot
reestructurar però jo no.
Què en penses de tots els que han
treballat la finca com a rabassaires des de que la vas deixar de portar tu? Que han anat de mal en
pitjor, per això està així. Massa exagerat el que s’està fent ara, encara que
pugui anar bé. Tots venen amb bones intencions. Les ganes hi són i els bons
propòsits també però un cop s’hi troben i veuen que porten la finca d’aquest, la
de l’altre i la seva, no donen a l’abast. També hi ha els treballadors a sou
que més d’un cop els he trobat ajaguts a la vora de la vinya, sota l’ombra
descansant. Així no pot anar bé res. Un bon pagès com a molt pot portar unes 30
o 40 ha de vinya, és l’única forma de tenir-ho tot controlat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada