dimecres, 10 de desembre del 2014

1. INTRODUCCIÓ

A l’escollir de què fer el TREC em van venir moltes idees al cap, totes relacionades amb una finca agrícola, la de Mas Palau. Finalment, de les diferents opcions possibles, vaig decidir fer un projecte centrat en la recuperació de la vinya.

La finca coneguda amb el nom de Mas Palau és un terreny familiar que des de fa molts anys engloba una masia del segle XVII, bosc i conreus. Té al voltant d’unes  170 hectàrees, de les quals, unes 35 són conreables. Està situada a l’Alt Camp, en el terme municipal d’Aiguamúrcia, a 1 km d’un poblet que es diu Albà. Des de fa dues generacions no s’hi viu, i els canvis que s’han produït en els últims vint anys com són la tecnificació dels treballs, l’explotació indirecta mitjançant rabassers i la desvinculació familiar de la vida rural, han contribuït a que tota la finca, en general, hagi sofert un procés de decadència.

Avui en dia, la majoria de pagesos, viticultors, gent que es dedica a treballar conreus, ha canviat la mentalitat de treball en les explotacions agrícoles. Es busca rendibilitzar al màxim diversificant les formes de generar ingressos: elaboració pròpia del vi, enoturisme, allotjament rural,... I el sector de l’explotació agrària pròpiament, ja no és concebible sense que reuneixi les condicions estructurals que facilitin unes formes de treball mecanitzades. Per això primer cal adequar el que tenim, fer canvis en l’estructura del terreny. Les petites parcel·les ja no són rendibles i s’han de convertir en extensions aptes per introduir les noves tecnologies de treball. Convertim la particularitat en generalitat, i això facilita la feina als explotadors. Però també es perd l’estètica de les finques familiars, amb les seves paradetes separades per marges aixecats pedra a pedra, i les seves plantacions desiguals, que se sotmetien a les exigències del paisatge. Ara és el paisatge el que se sotmet a les necessitats del viticultor i aquest reclama l’eficiència a qualsevol preu.

L’objectiu d’aquest treball és elaborar un projecte de reestructuració de l’explotació agrícola de la finca. Per això inclourà tota la informació, pas a pas, de com s’ha de dur a terme aquesta tasca. Veurem el funcionament de la vinya, les característiques d’una finca concreta, les possibilitats de fer-hi canvis estructurals, el cost econòmic, i per últim la visió d’un pagès vinculat a la finca, que la coneix pam a pam, i que és el testimoni dels canvis a que han sotmès l’explotació de la terra.

Les principals fonts d’informació han estat extretes d’internet i de la facultat d’enologia de l’URV de Tarragona. També hi ha informació obtinguda de testimonis en contacte directe amb el món de l’explotació vitivinícola i de jornades tècniques de formació.

Per altra banda, a mida que s’ha anat creant el treball, s’ha anat penjant la informació i els documents elaborats en un bloc, ja que aquesta era la meva principal via de comunicació amb el tutor. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada