A l’escollir de què fer el TREC em van
venir moltes idees al cap, totes relacionades amb una finca agrícola, la de Mas
Palau. Finalment, de les diferents opcions possibles, vaig decidir fer un
projecte centrat en la recuperació de la vinya.
La finca coneguda amb el nom de Mas
Palau és un terreny familiar que des de fa molts anys engloba una masia del
segle XVII, bosc i conreus. Té al voltant d’unes 170 hectàrees, de les
quals, unes 35 són conreables. Està situada a l’Alt Camp, en el terme municipal
d’Aiguamúrcia, a 1 km d’un poblet que es diu Albà. Des de fa dues generacions
no s’hi viu, i els canvis que s’han produït en els últims vint anys com són la
tecnificació dels treballs, l’explotació indirecta mitjançant rabassers i la desvinculació
familiar de la vida rural, han contribuït a que tota la finca, en general, hagi
sofert un procés de decadència.
Avui en dia, la majoria de pagesos,
viticultors, gent que es dedica a treballar conreus, ha canviat la mentalitat
de treball en les explotacions agrícoles. Es busca rendibilitzar al màxim
diversificant les formes de generar ingressos: elaboració pròpia del vi,
enoturisme, allotjament rural,... I el sector de l’explotació agrària
pròpiament, ja no és concebible sense que reuneixi les condicions estructurals
que facilitin unes formes de treball mecanitzades. Per això primer cal adequar
el que tenim, fer canvis en l’estructura del terreny. Les petites parcel·les ja
no són rendibles i s’han de convertir en extensions aptes per introduir les
noves tecnologies de treball. Convertim la particularitat en generalitat, i
això facilita la feina als explotadors. Però també es perd l’estètica de les
finques familiars, amb les seves paradetes separades per marges aixecats pedra
a pedra, i les seves plantacions desiguals, que se sotmetien a les exigències
del paisatge. Ara és el paisatge el que se sotmet a les necessitats del
viticultor i aquest reclama l’eficiència a qualsevol preu.
L’objectiu d’aquest treball és elaborar
un projecte de reestructuració de l’explotació agrícola de la finca. Per això
inclourà tota la informació, pas a pas, de com s’ha de dur a terme aquesta
tasca. Veurem el funcionament de la vinya, les característiques d’una finca
concreta, les possibilitats de fer-hi canvis estructurals, el cost econòmic, i
per últim la visió d’un pagès vinculat a la finca, que la coneix pam a pam, i
que és el testimoni dels canvis a que han sotmès l’explotació de la terra.
Les principals fonts d’informació han
estat extretes d’internet i de la facultat d’enologia de l’URV de Tarragona.
També hi ha informació obtinguda de testimonis en contacte directe amb el món
de l’explotació vitivinícola i de jornades tècniques de formació.
Per altra banda, a mida que s’ha anat
creant el treball, s’ha anat penjant la informació i els documents elaborats en
un bloc, ja que aquesta era la meva principal via de comunicació amb el
tutor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada