UBICACIÓ
La finca en estudi la situem al nord-est de la província
de Tarragona. Està dins la comarca de l’Alt Camp, més concretament al municipi
d’Aiguamúrcia. Dins del municipi, la finca, està situada a la zona central
lleugerament desplaçada al sud.
CLIMA
La
temperatura mitjana anual se situa entre els 14ºC ± 1. Les mínima anual és de
9ºC i la màxima anual de 20ºC. En les temperatures mitjanes del període fred
(desembre-gener-febrer) la mitjana és de 7,1ºC mentre que en la del període càlid
(juny-juliol-agost) la mitjana és de 21,ºC. Les temperatures mínimes
respectivament són de 2,6ºC i de 16ºC. Les temperatures màximes, també
respectivament, són de 11,6ºC i de 28,2ºC. Les glaçades no produirien efectes
greus sobre la vinya ja que durant l’hivern
el cep es troba en un estat de repòs vegetatiu.
Les
precipitacions anuals són de 563mm acumulats d’aigua. La mitjana mensual és de
34,7mm d’aigua. El mes en que més plou és l’octubre i el que menys precipitació
rep és el juny. Les dades pluviomètriques varien segons el clima general, és a
dir, si hi ha un any sec els mm de pluja rebuda baixaran i contràriament si
l’any és plujós pujaran. La primavera i la tardor són les estacions més
plujoses.
La
radiació solar mitjana anual és de 2052 10kj/m². Durant el període càlid la
radiació solar és major i comença a decréixer a l’agost, encara que la baixada
accentuada serà al setembre i la pujada significativa serà al abril-maig.
Aquest factor influirà en la decisió de la varietat a plantar a cada parcel·la.
Un dels riscos meteorològics que pateixen les vinyes
són les pedregades durant l’estiu i fins la collita, ja que poden danyar el
fruit i per tant no collir ni la meitat de quilos de raïm que s’haurien
d’obtenir. Un altre risc és el vent però no ens afecta ja que és una zona on en
fa molt poc i espontàniament; si fos durant el període càlid ens preocuparia
més ja que el vent afavoreix l’aparició de fitopatologies al cep. Per altra
banda tenim les nevades, encara que siguin escasses i aïllades, que contràriament
a les pedregades i al vent, afavoreixen la vinya i el sòl perquè al cep no li
afecten negativament i quan es desfà la neu augmenta el règim hídric de la
parcel·la.
Per calcular en quina regió climàtica del creixement
del cep (escala de Winkler-Amerine)
ens trobem farem la integral tèrmica de la finca durant l’època en que la
planta creix (per sobre els 10ºC ).
Ite = Σ i=1abril i=30 setembre · (Tm-10
nºdies)
La integral tèrmica de la finca és de 1664.3 per tant
ens trobem a la regió III de l’escala de Winkler-Amerine.
Això vol dir que no tindrem cap problema en plantar qualsevol varietat ja que totes les descrites anteriorment s’adapten
correctament en aquesta regió.
TOPOGRAFIA
En aquest mapa topogràfic podem observar el relleu exacte
de la finca. La zona Est està més elevada que la Oest a nivell de vinyes i
aproximadament està situada a 400m sobre el nivell del mar. Totes les
parcel·les es situen entre les diferents muntanyes que observem en verd, per
tant podríem dir que les plantacions queden enfonsades, fet que produirà
diferents microclimes en cada una, degut a la radiació solar principalment.
També podem observar els drenatges d’aigua principals que travessen els dos
blocs principals de plantació.
SÒLS
Els tipus de sòl a la finca són molt variats. En una
mateixa parada/parcel·la podem trobar més d’un tipus de terra. Principalment,
però, n’hi ha dos de separats. El primer és el de la zona 1, més argilós i el
segon és el de la zona 2, més arenós.
Per poder concretar més vaig agafar mostres de sòl de
diferents punts de la finca amb l’objectiu de fer un anàlisi orientatiu sobre
els valors de PH, el color i la textura (indicadors del tipus de terra) i de la
quantitat de MO (matèria orgànica) que conté. Aquesta feina és dels laboratoris
ja que per ser molt concrets es necessiten aparells i coneixements els quals no
tenim a l’abast.
El color l’identifiquem a simple vista, encara que és
una mica més difícil distingir sòls de
tipus franco-argilós i per altra banda els tipus de sòls francs.
La textura podríem dir que la determina la composició,
i tenim les dues ja esmentades que són la franco-argilosa i la franca. No hi
abunden les pedres i en tot cas són petites.
Per saber la quantitat exacte de MO necessitaríem fer un anàlisi químic, però per
fer-ho de forma més senzilla i conèixer si en té o és escassa ho veiem agafant
una mostra de sòl i aplicant-hi aigua oxigenada: si té MO, farà bombolles, i si
no en té no reaccionarà.
SÒLS
|
PH
|
Textura
|
Color
|
MO
|
1
|
7
|
Franca
|
Gris-marró
|
Poc
|
2
|
8
|
Argilosa
|
Marró/vermell
|
Mitjà
|
3
|
7.5
|
Franco-argilosa
|
Marró/vermell
|
Mitjà
|
4
|
7
|
Franca
|
Gris-marró
|
Poc
|
5
|
8
|
Argilosa
|
Vermellós
|
Mitjà
|
6
|
7.5
|
Franco-argilosa
|
Marró/vermell
|
Mitjà
|
7
|
7
|
Argilosa
|
Marró/vermell
|
Mitjà
|
8
|
7
|
Franca
|
Marró clar
|
Poc
|
DADES DE PRODUCCIÓ
Per saber quin és l’estat de cada parcel·la i quines
cal reestructurar i quines no, s’han d’entrar les dades de producció i observar
si són vinyes viables o no. Això se sap
fent aproximadament la mitjana de kg/ha que es cull en cada finca. En el
cas de la nostra és de aproximadament 8000kg/ha. Si la producció surt de més de
8000kg/ha farem el mateix que hem fet fins ara: treballar-la correctament i
mantenir el mateix maneig del sòl. En el cas contrari haurem d’avaluar si és
una vinya a replantar i el que suposa fer-ho, o podem reconduir la plantació.
VINYA
|
Ha
|
VARI.
|
2013
|
2014
|
PROD.
|
=
|
||
Kg t.
|
Kg/Ha
|
Kg t.
|
Kg/Ha
|
|||||
1
|
0.76
|
MC
|
8150
|
10645
|
4249
|
5550
|
RB
|
RECN
|
2
|
1.09
|
MC
|
0
|
REPL
|
||||
3
|
||||||||
4
|
1.07
|
MC
|
11530
|
10749
|
9489
|
8847
|
B
|
MAN
|
5
|
||||||||
6
|
0.52
|
MC
|
4730
|
9058
|
2470
|
4730
|
RB
|
RECN
|
7
|
0.8
|
MC
|
6550
|
8104
|
3043
|
3765
|
R
|
RECN
|
8
|
1.22
|
MC
|
0
|
REPL
|
||||
9
|
0.94
|
MC
|
0
|
REPL
|
||||
10
|
0.54
|
CHD
|
0
|
REPL
|
||||
11
|
0.97
|
MC
|
6589
|
6777
|
4956
|
5097
|
RB
|
RECN
|
12
|
0.69
|
MC
|
3695
|
5333
|
3900
|
5628
|
RB
|
RECN
|
13
|
0.77
|
PA
|
0
|
REPL
|
||||
14
|
1.44
|
CS
|
8240
|
5714
|
3600
|
2496
|
D
|
REPL
|
15
|
0.75
|
PA
|
2151
|
2848
|
2345
|
3107
|
R
|
RECN
|
16
|
0.33
|
PN
|
1500
|
4202
|
1500
|
2250
|
D
|
RECN
|
17
|
0.44
|
MC
|
4820
|
10885
|
1844
|
3713
|
R
|
RECN
|
18
|
0.81
|
PA
|
3495
|
3728
|
5000
|
6122
|
B
|
MILL
|
19
|
0.45
|
MC
|
0
|
REPL
|
||||
20
|
0.78
|
PA
|
5306
|
6728
|
2880
|
3650
|
R
|
RECN
|
21
|
0.76
|
PA
|
0
|
REPL
|
||||
22
|
0.23
|
GB
|
683
|
2904
|
0
|
REPL
|
||
23
|
1.57
|
PA
|
5774
|
3487
|
0
|
REPL
|
||
24
|
0.16
|
PN
|
0
|
REPL
|
||||
25
|
0.42
|
PA
|
1468
|
3487
|
0
|
REPL
|
||
26
|
||||||||
27
|
0.13
|
PA
|
475
|
3547
|
0
|
REPL
|
||
28
|
0.31
|
PA
|
952
|
3039
|
0
|
REPL
|
||
29
|
0.18
|
PA
|
642
|
3487
|
0
|
REPL
|
||
30
|
0.2
|
PA
|
738
|
3547
|
0
|
REPL
|
||
31
|
0.3
|
PA
|
1072
|
3547
|
0
|
REPL
|
||
32
|
0.96
|
SU
|
2850
|
2941
|
1152
|
1189
|
D
|
REPL
|
33
|
0.95
|
PA
|
2880
|
3314
|
0
|
REPL
|
||
34
|
||||||||
35
|
0.42
|
CHD
|
2000
|
4654
|
0
|
REPL
|
||
36
|
0.48
|
MC
|
2590
|
5333
|
1581
|
326
|
D
|
REPL
|
37
|
0.23
|
PA
|
0
|
REPL
|
||||
38
|
0.69
|
CHD
|
4085
|
5875
|
2713
|
3902
|
R
|
RECN
|
39
|
0.24
|
CHD
|
1455
|
5876
|
966
|
3903
|
R
|
RECN
|
40
|
0.38
|
ULL
|
1515
|
3948
|
1384
|
3527
|
R
|
RECN
|
41
|
0.8
|
PA
|
3560
|
4425
|
3300
|
4101
|
RB
|
RECN
|
42
|
||||||||
43
|
||||||||
44
|
0.62
|
PA
|
3568
|
5683
|
2600
|
4141
|
RB
|
RECN
|
45
|
||||||||
46
|
||||||||
47
|
0.86
|
PA
|
6590
|
6777
|
3900
|
4533
|
RB
|
RECN
|
48
|
||||||||
49
|
0.36
|
GN
|
1445
|
3910
|
1309
|
3597
|
R
|
RECN
|
50
|
0.92
|
PN
|
2700
|
2911
|
5380
|
5800
|
B
|
MILL
|
51
|
1.06
|
PA
|
9500
|
8900
|
4330
|
4056
|
RB
|
RECN
|
52
|
1.13
|
CHN
|
3180
|
2810
|
3172
|
2795
|
R
|
RECN
|
53
|
0.18
|
PA
|
583
|
3165
|
563
|
3078
|
R
|
RECN
|
54
|
0.45
|
PA
|
1458
|
3173
|
1398
|
3003
|
R
|
RECN
|
55
|
||||||||
56
|
0.22
|
PA
|
1140
|
5001
|
1100
|
4860
|
R
|
RECN
|
57
|
1.48
|
PA
|
12812
|
8635
|
8886
|
5989
|
B
|
MILL
|
58
|
||||||||
59
|
0.23
|
PA
|
876
|
3765
|
815
|
3432
|
R
|
RECN
|
60
|
0.1
|
GB
|
407
|
3906
|
384
|
3745
|
R
|
RECN
|
61
|
1.39
|
XA
|
3386
|
2424
|
2734
|
1955
|
D*
|
RECN
|
MC= macabeu / PA= parellada / CHD= chardonnay / CS= Cabernet Sauvignon /
PN= pinot negre / SU=
sumoll / ULL= ull de llebre / GN= garnatxa negre /
GB= garnatxa blanca
B= bona / D= dolenta /R=regular /RB= regular
bona / / 0= arrencat
RECN= reconduir / REPL= replantació / MILL= millorar / *= vinya jove
Amb
aquestes gràfiques ens fem una idea aproximada de l’estat en que es troba la
finca per així saber què s’ha de realitzar.
(GRÀFIQUES)
Com podem observar, una mica menys de la mitat de la
finca està arrencada, ja que al no produir i gastar-se més diners per
mantenir-la que dels que guanyes d’ella, més val arrencar-la i així no hi ha
risc de que contregui malalties i les contagiï per tot arreu. Una mica menys de
la meitat també, s’ha de reconduir. El percentatge de vinyes que produeixen és
molt baix.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada