diumenge, 7 de desembre del 2014

3. ESTUDI DE LA FINCA (MAS PALAU)

UBICACIÓ
La finca en estudi la situem al nord-est de la província de Tarragona. Està dins la comarca de l’Alt Camp, més concretament al municipi d’Aiguamúrcia. Dins del municipi, la finca, està situada a la zona central lleugerament desplaçada al sud.

En general a l’Alt Camp podem parlar d’un clima Mediterrani caracteritzat per la proximitat del mar. El municipi d’Aiguamúrcia té una inversió tèrmica més elevada en comparació a altres punts de la comarca degut al seu relleu una mica més accidentat. A més hi passa el riu Gaià a la vora.


CLIMA
La temperatura mitjana anual se situa entre els 14ºC ± 1. Les mínima anual és de 9ºC i la màxima anual de 20ºC. En les temperatures mitjanes del període fred (desembre-gener-febrer) la mitjana és de 7,1ºC mentre que en la del període càlid (juny-juliol-agost) la mitjana és de 21,ºC. Les temperatures mínimes respectivament són de 2,6ºC i de 16ºC. Les temperatures màximes, també respectivament, són de 11,6ºC i de 28,2ºC. Les glaçades no produirien efectes greus  sobre la vinya ja que durant l’hivern el cep es troba en un estat de repòs vegetatiu.

Les precipitacions anuals són de 563mm acumulats d’aigua. La mitjana mensual és de 34,7mm d’aigua. El mes en que més plou és l’octubre i el que menys precipitació rep és el juny. Les dades pluviomètriques varien segons el clima general, és a dir, si hi ha un any sec els mm de pluja rebuda baixaran i contràriament si l’any és plujós pujaran. La primavera i la tardor són les estacions més plujoses.

La radiació solar mitjana anual és de 2052 10kj/m². Durant el període càlid la radiació solar és major i comença a decréixer a l’agost, encara que la baixada accentuada serà al setembre i la pujada significativa serà al abril-maig. Aquest factor influirà en la decisió de la varietat a plantar a cada parcel·la.

Un dels riscos meteorològics que pateixen les vinyes són les pedregades durant l’estiu i fins la collita, ja que poden danyar el fruit i per tant no collir ni la meitat de quilos de raïm que s’haurien d’obtenir. Un altre risc és el vent però no ens afecta ja que és una zona on en fa molt poc i espontàniament; si fos durant el període càlid ens preocuparia més ja que el vent afavoreix l’aparició de fitopatologies al cep. Per altra banda tenim les nevades, encara que siguin escasses i aïllades, que contràriament a les pedregades i al vent, afavoreixen la vinya i el sòl perquè al cep no li afecten negativament i quan es desfà la neu augmenta el règim hídric de la parcel·la.

Per calcular en quina regió climàtica del creixement del cep (escala de Winkler-Amerine) ens trobem farem la integral tèrmica de la finca durant l’època en que la planta creix (per sobre els 10ºC ).


Ite = Σ i=1abril i=30 setembre · (Tm-10 nºdies)

La integral tèrmica de la finca és de 1664.3 per tant ens trobem a la regió III de l’escala de Winkler-Amerine. Això vol dir que no tindrem cap problema en plantar qualsevol varietat  ja que totes les descrites anteriorment s’adapten correctament en aquesta regió.


TOPOGRAFIA



En aquest mapa topogràfic podem observar el relleu exacte de la finca. La zona Est està més elevada que la Oest a nivell de vinyes i aproximadament està situada a 400m sobre el nivell del mar. Totes les parcel·les es situen entre les diferents muntanyes que observem en verd, per tant podríem dir que les plantacions queden enfonsades, fet que produirà diferents microclimes en cada una, degut a la radiació solar principalment. També podem observar els drenatges d’aigua principals que travessen els dos blocs principals de plantació.

SÒLS
Els tipus de sòl a la finca són molt variats. En una mateixa parada/parcel·la podem trobar més d’un tipus de terra. Principalment, però, n’hi ha dos de separats. El primer és el de la zona 1, més argilós i el segon és el de la zona 2, més arenós.



Per poder concretar més vaig agafar mostres de sòl de diferents punts de la finca amb l’objectiu de fer un anàlisi orientatiu sobre els valors de PH, el color i la textura (indicadors del tipus de terra) i de la quantitat de MO (matèria orgànica) que conté. Aquesta feina és dels laboratoris ja que per ser molt concrets es necessiten aparells i coneixements els quals no tenim a l’abast.
Per saber el PH el que fem és agafar una cullerada aproximadament de terra, introduir-la en un recipient, barrejar-la amb aigua destil·lada i, al cap d’uns minuts, quan la sorra es troba més sedimentada, amb una pipeta extrèiem una mostra d’aigua i l’apliquem sobre el paper indicador. Aquest es transformarà en un altre color i segons la taula podrem associar el color amb el valor de PH.    
El color l’identifiquem a simple vista, encara que és una mica més difícil distingir sòls  de tipus franco-argilós i per altra banda els tipus de sòls francs.
La textura podríem dir que la determina la composició, i tenim les dues ja esmentades que són la franco-argilosa i la franca. No hi abunden les pedres i en tot cas són petites.
Per saber la quantitat exacte de MO  necessitaríem fer un anàlisi químic, però per fer-ho de forma més senzilla i conèixer si en té o és escassa ho veiem agafant una mostra de sòl i aplicant-hi aigua oxigenada: si té MO, farà bombolles, i si no en té no reaccionarà.

SÒLS
PH
Textura
Color
MO
1
7
Franca
Gris-marró
Poc
2
8
Argilosa
Marró/vermell
Mitjà
3
7.5
Franco-argilosa
Marró/vermell
Mitjà
4
7
Franca
Gris-marró
Poc
5
8
Argilosa
Vermellós
Mitjà
6
7.5
Franco-argilosa
Marró/vermell
Mitjà
7
7
Argilosa
Marró/vermell
Mitjà
8
7
Franca
Marró clar
Poc
 
                                                          

DADES DE PRODUCCIÓ
Per saber quin és l’estat de cada parcel·la i quines cal reestructurar i quines no, s’han d’entrar les dades de producció i observar si són vinyes viables o no. Això se sap  fent aproximadament la mitjana de kg/ha que es cull en cada finca. En el cas de la nostra és de aproximadament 8000kg/ha. Si la producció surt de més de 8000kg/ha farem el mateix que hem fet fins ara: treballar-la correctament i mantenir el mateix maneig del sòl. En el cas contrari haurem d’avaluar si és una vinya a replantar i el que suposa fer-ho, o podem reconduir la plantació.

VINYA
Ha
VARI.
2013
2014
PROD.
=
Kg t.
Kg/Ha
Kg t.
Kg/Ha
1
0.76
MC
8150
10645
4249
5550
RB
RECN
2
1.09
MC




0
REPL
3
4
1.07
MC
11530
10749
9489
8847
B
MAN

5
6
0.52
MC
4730
9058
2470
4730
RB
RECN
7
0.8
MC
6550
8104
3043
3765
R
RECN
8
1.22
MC




0
REPL
9
0.94
MC




0
REPL
10
0.54
CHD




0
REPL
11
0.97
MC
6589
6777
4956
5097
RB
RECN
12
0.69
MC
3695
5333
3900
5628
RB
RECN
13
0.77
PA




0
REPL
14
1.44
CS
8240
5714
3600
2496
D
REPL
15
0.75
PA
2151
2848
2345
3107
R
RECN
16
0.33
PN
1500
4202
1500
2250
D
RECN
17
0.44
MC
4820
10885
1844
3713
R
RECN
18
0.81
PA
3495
3728
5000
6122
B
MILL
19
0.45
MC




0
REPL
20
0.78
PA
5306
6728
2880
3650
R
RECN
21
0.76
PA




0
REPL
22
0.23
GB
683
2904


0
REPL
23
1.57
PA
5774
3487


0
REPL
24
0.16
PN




0
REPL
25
0.42
PA
1468
3487


0
REPL
26
27
0.13
PA
475
3547


0
REPL
28
0.31
PA
952
3039


0
REPL
29
0.18
PA
642
3487


0
REPL
30
0.2
PA
738
3547


0
REPL
31
0.3
PA
1072
3547


0
REPL
32
0.96
SU
2850
2941
1152
1189
D
REPL
33
0.95
PA
2880
3314


0
REPL
34
35
0.42
CHD
2000
4654


0
REPL
36
0.48
MC
2590
5333
1581
326
D
REPL
37
0.23
PA




0
REPL
38
0.69
CHD
4085
5875
2713
3902
R
RECN
39
0.24
CHD
1455
5876
966
3903
R
RECN
40
0.38
ULL
1515
3948
1384
3527
R
RECN
41
0.8
PA
3560
4425
3300
4101
RB
RECN
42
43
44
0.62
PA
3568
5683
2600
4141
RB
RECN
45
46
47
0.86
PA
6590
6777
3900
4533
RB
RECN
48
49
0.36
GN
1445
3910
1309
3597
R
RECN
50
0.92
PN
2700
2911
5380
5800
B
MILL
51
1.06
PA
9500
8900
4330
4056
RB
RECN
52
1.13
CHN
3180
2810
3172
2795
R
RECN
53
0.18
PA
583
3165
563
3078
R
RECN
54
0.45
PA
1458
3173
1398
3003
R
RECN
55
56
0.22
PA
1140
5001
1100
4860
R
RECN
57
1.48
PA
12812
8635
8886
5989
B
MILL
58
59
0.23
PA
876
3765
815
3432
R
RECN
60
0.1
GB
407
3906
384
3745
R
RECN
61
1.39
XA
3386
2424
2734
1955
D*
RECN

MC= macabeu / PA= parellada / CHD= chardonnay / CS= Cabernet Sauvignon /
PN= pinot negre / SU= sumoll / ULL= ull de llebre / GN= garnatxa negre /
GB= garnatxa blanca
B= bona / D= dolenta /R=regular /RB= regular bona /  / 0= arrencat
RECN= reconduir  / REPL= replantació / MILL= millorar /    *= vinya jove
(les cel·les combinades vol dir que durant la verema ajunten el raïm de les diferents parades i fan com si fos només d’una)


Amb aquestes gràfiques ens fem una idea aproximada de l’estat en que es troba la finca per així saber què s’ha de realitzar. 

                                                                   (GRÀFIQUES)               


Com podem observar, una mica menys de la mitat de la finca està arrencada, ja que al no produir i gastar-se més diners per mantenir-la que dels que guanyes d’ella, més val arrencar-la i així no hi ha risc de que contregui malalties i les contagiï per tot arreu. Una mica menys de la meitat també, s’ha de reconduir. El percentatge de vinyes que produeixen és molt baix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada