dilluns, 8 de desembre del 2014

4. REESTRUCTURACIÓ: PROCESSOS DE REPLANTACIÓ

Per solucionar tots els dèficits que ja hem vist, prepararem vinya a vinya perquè torni a ser una finca rendible. És un treball molt laboriós i d’un cost econòmic elevat. La durem a terme reestructurant-la per anys fent així que sigui més senzill, més beneficiós pel sòl i les despeses econòmiques repartides.

 Des de fa uns anys ja, la Generalitat de Catalunya dóna subvencions als pagesos que realitzen processos com poden ser arrencar una vinya, plantar-ne una altra de nova, moviments de terra, etc.

Des del punt de vista d’aquest treball volem conèixer el cost econòmic real de la reestructuració agrícola, és a dir, sense ajuts de les subvencions. Així ens n’adonarem realment del cost que suposa i de que sense els ajuts seria un treball inviable per molts agricultors. 

Una replantació de vinya comporta molts aspectes. Principalment les decisions a prendre tenen relació amb tres factors principals: el clima, el relleu i el sòl. A partir d’aquí adequarem cada vinya perquè produeixi al voltant de 8000kg/ha. Per això tindrem en compte també com treballarem la vinya.

Les replantacions seran un procés mecanitzat ja que el treball no serà ni la meitat de laboriós que si fos manual. Mecanitzarem la producció de les vinyes.

Començarem per la zona Oest de la finca avançant cap a l’esquerre fins arribar a la zona Est. Per any replantarem al voltant de 6ha. Fent un càlcul aproximat, sabent que quasi el 50% de les hectàrees estan per replantar, el 2020 podríem donar el procés per acabat.

Per fer qualsevol replantació s’han de demanar tres permisos a la DAR (Departament d’Agricultura Alimentació i Acció Rural). El primer és la sol·licitud d’arrancada de la vinya, el segon és el permís de plantació i el tercer és la declaració de la collita, que no es demana sinó que l’entreguis.

Les vinyes que reconduïm les treballarem igual que les vinyes joves a partir dels 4 anys, que serà com s’explica al inici.

Dins de cada reestructuració la preparació del terreny (excepte els moviments de terra) i el procés de plantació seran iguals en cada cas mentre que el disseny de plantació serà semblant. Pel que fa la tria del portaempelt i la varietat seran diferents en cada vinya ja que dependrà del tipus de sòl i la ubicació concreta de la parcel·la. El cost econòmic evidentment no tindrà res a veure en cada vinya. Per tant per no repetir el mateix molts vegades només hi serà a la primera reestructuració.


PROCESSOS DE REPLANTACIÓ 2014

En aquest any iniciem el període de recuperació de la finca. Començarem com ja hem dit per la zona oest, és a dir, les vinyes 2, 3, 8, 9 i 10 que juntes sumen 3,8ha. Aquestes les agruparem en dues reestructuracions: la vinya 2 i 3, i la vinya 8, 9 i 10. Es començaran el 2014 i s’acabaran el 2017.

            PRIMERA REESTRUCTURACIÓ 

Ubicació:
Es planteja en les parcel·les 2 i 3.          
Les dues parades les trobem situades entre el bosc i una riera per on es drena l’aigua de la meitat oest de la finca. Tenim dues entrades de fàcil accés amb la maquinària: les dues situades en el camí del Mas d’en Palau a Vila-rodona. No hi ha gairebé pendent, fet que ens provoca que el drenatge d’aigües sigui correcte. En total són 1,09ha.



Preparació del terreny:
El primer que cal fer és arrencar les dues parades de vinya amb una Bulldocer D6. Aleshores apilar tots els ceps amb la màquina i cremar-los per tal de què no propaguin cap infecció a altres vinyes. Un cop fet, amb la Bulldocer unirem les dues parcel·les traient el petit bancal que trobem al mig. Anivellarem els dos camps produint que hi hagi una lleugera pendent en direcció nord-oest i farem una petita rasa a la cara nord que provocarà l’evacuació d’aigües a la riera, tot desembocant a l’extrem de la punta nord-oest. Despedregarem el camp per deixar-lo en bones condicions de treball.

Com que teníem vinya plantada anteriorment hem de desinfectar la parcel·la nova i ho fem sense l’aplicació de productes químics subsolant un cop durant l’estiu del 2014 a 1m de profunditat i deixant la terra en repòs durant 4 anys seguits. El subsolat produirà l’eliminació de les arrels més fondes de l’antiga vinya i oxigenarà la terra provocant també una capa més profunda i la homogeneïtzació del sòl. Durant els dos anys següents llaurarem un cop cada tardor per així també anar oxigenant una mica el sòl i aportar-hi la coberta vegetal espontània que s’ha format durant l’any, incorporant així el MO. A la tardor del 2017 realitzarem un adobat de fons a la vinya i a principis de 2018 plantarem ja la vinya.

Tria del portaempelt i la varietat:
Un cop hem preparat correctament el terreny és l’hora de decidir quina varietat i portaempelt són els adients segons el clima i el tipus de terra que tenim en aquella parcel·la.

Tota aquella zona (fondo del prat) esta plantada de macabeu, i les dues parades més properes han produït per sobre de la mitjana de la finca. Això significa que és una varietat que li agrada a aquell terreny i s’hi adaptarà bé. El macabeu produeix molts kg i es verema ben d’hora ja que si plou un cop el fruit ja ha madurat se’ns podrirà la collita.

És una zona que presenta certa humitat donat que està situada en una zona obaga, per tant triarem un portaempelt resistent a una certa humitat i resistent també als nematodes ja que anteriorment hi havia plantada vinya. El seu pH és moderadament bàsic, per tant no és un sòl salí i no ens haurem de preocupar per aquest aspecte. El portaempelt més adequat és l’SO4 ja és molt resistent als nematodes, resisteix bé la humitat i avança la maduració, fet que evitarà també que les pluges d’inicis de estiu-tardor afectin el cep.  
  
Aquests ceps ja empeltats es venen en vivers i s’han de demanar com a mínim amb un any d’anticipació perquè si no et pots trobar que no tens la varietat i el portaempelt que necessites. 

Disseny de plantació:
Densitat de plantació: El macabeu és una varietat vigorosa que junt amb el portaempelt encara ho afavoreix més. Els règims pluviomètrics es troben al voltant de 550mm l’any i el terreny franco-argilós on ens trobem permet una certa quantitat d’aigua al sòl. La poda, per tal de que la producció no sigui excessiva i el raïm perdi qualitat, serà de reducció.

Així doncs, la densitat de plantació serà de 3300ceps/ha, però tenint en compte la utilització de maquinària, deixarem unes antares de 3m als extrems de les files de ceps i 2,5m per banda exterior de les ultimes fileres que faran reduir un percentatge de la superfície real de plantació.

Per tant       3.300ceps/ha x 1,1ha = 3.366 – 10,2%= 3023ceps de macabeu / SO4

El marc de plantació serà de 2,75m × 1,2m i la superfície per cada cep serà de 3,3m²

Les fileres tindran una orientació est-oest una mica girades cap al sud i seran paral·leles a la fila de màxima longitud.  




Plantació:
Abans de plantar la vinya haurem fet ja tot el procés descrit anteriorment. Aleshores es farà el marcatge de la primera línia de plantació i començarem a plantar. Ho farem amb el sistema d’una màquina contínua amb làser integrat, que vol dir que només cal que marquis la primera filera i la resta les planta paral·leles. Aquesta màquina té un rendiment d’aproximadament 1.500ceps/h. Això significa que amb 2 hores tindrem la vinya plantada.

Aleshores clavarem els pals amb una altra màquina i col·locarem el filferro. Això és l’emparrat, que farà que quan la vinya sigui més gran es pugui collir a màquina i els ceps siguin uniformes. No farem servir tubs per protegir el cep,  ja que no és una zona on hi ha forts vents, ni tampoc conills o altres animals que puguin malmetre la planta jove. Un cop plantada, si no hi ha previsió de pluja, regarem els ceps amb uns 4/5L d’aigua cada un. Al cap de 2-3 setmanes repetirem el procés de reg.


La planta començarà a produir correctament quan tingui 4 anys. Fins aleshores eliminarem qualsevol tipus de competència que pugui tenir el cep, per això no deixarem cap coberta vegetal. A cada primavera dels 4 anys següents llaurarem la parcel·la una vegada per airejar-la i introduir el MO que hi hagi a la superfície. No adobarem la terra, ja que al ser plantes tant joves els hi podríem causar danys, i n’han de tenir prou amb l’adobat de fons previ a la plantació. Realitzarem una poda de formació durant aquests 4 anys fent així que la planta adopti una forma i una solidesa primordial per viure correctament.


Cost econòmic de la replantació:
És un cost bastant aproximat encara que pot variar algun preu de la mà d’obra.

CONCEPTE
PREU
TOTAL
Movim. de terra
Reposició de terres: 1.325€ + 10% IVA
1.458€
Ceps
Macabeu/SO4: Unitat= 1,20€  Total= 3.628€ + 10% IVA
4.344,8€
Plantació: 750€/ha
Arrencada,
adobament,  subsolat i despedregat
420€/ha + 450€/ha + 350€/ha + 390€/ha  
1.771€
Emparrat
3.500€/ha: material + mà d’obra
3.850€
TOTAL:11.424€

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada