Per
solucionar tots els dèficits que ja hem vist, prepararem vinya a vinya perquè
torni a ser una finca rendible. És un treball molt laboriós i d’un cost
econòmic elevat. La durem a terme reestructurant-la per anys fent així que
sigui més senzill, més beneficiós pel sòl i les despeses econòmiques
repartides.
Des de fa uns anys ja, la Generalitat de
Catalunya dóna subvencions als pagesos que realitzen processos com poden ser arrencar
una vinya, plantar-ne una altra de nova, moviments de terra, etc.
Des
del punt de vista d’aquest treball volem conèixer el cost econòmic real de la
reestructuració agrícola, és a dir, sense ajuts de les subvencions. Així ens
n’adonarem realment del cost que suposa i de que sense els ajuts seria un
treball inviable per molts agricultors.
Una
replantació de vinya comporta molts aspectes. Principalment les decisions a
prendre tenen relació amb tres factors principals: el clima, el relleu i el
sòl. A partir d’aquí adequarem cada vinya perquè produeixi al voltant de 8000kg/ha.
Per això tindrem en compte també com treballarem la vinya.
Les
replantacions seran un procés mecanitzat ja que el treball no serà ni la meitat
de laboriós que si fos manual. Mecanitzarem la producció de les vinyes.
Començarem
per la zona Oest de la finca avançant cap a l’esquerre fins arribar a la zona
Est. Per any replantarem al voltant de 6ha. Fent un càlcul aproximat, sabent
que quasi el 50% de les hectàrees estan per replantar, el 2020 podríem donar el
procés per acabat.
Per
fer qualsevol replantació s’han de demanar tres permisos a la DAR (Departament
d’Agricultura Alimentació i Acció Rural). El primer és la sol·licitud d’arrancada
de la vinya, el segon és el permís de plantació i el tercer és la declaració de
la collita, que no es demana sinó que l’entreguis.
Les
vinyes que reconduïm les treballarem igual que les vinyes joves a partir dels 4
anys, que serà com s’explica al inici.
Dins
de cada reestructuració la preparació del terreny (excepte els moviments de
terra) i el procés de plantació seran iguals en cada cas mentre que el disseny
de plantació serà semblant. Pel que fa la tria del portaempelt i la varietat
seran diferents en cada vinya ja que dependrà del tipus de sòl i la ubicació
concreta de la parcel·la. El cost econòmic evidentment no tindrà res a veure en
cada vinya. Per tant per no repetir el mateix molts vegades només hi serà a la
primera reestructuració.
PROCESSOS DE REPLANTACIÓ 2014
En
aquest any iniciem el període de recuperació de la finca. Començarem com ja hem
dit per la zona oest, és a dir, les vinyes 2, 3, 8, 9 i 10 que juntes sumen
3,8ha. Aquestes les agruparem en dues reestructuracions: la vinya 2 i 3, i la
vinya 8, 9 i 10. Es començaran el 2014 i s’acabaran el 2017.
PRIMERA REESTRUCTURACIÓ
Ubicació:
Es
planteja en les parcel·les 2 i 3.
Les
dues parades les trobem situades entre el bosc i una riera per on es drena
l’aigua de la meitat oest de la finca. Tenim dues entrades de fàcil accés amb
la maquinària: les dues situades en el camí del Mas d’en Palau a Vila-rodona.
No hi ha gairebé pendent, fet que ens provoca que el drenatge d’aigües sigui
correcte. En total són 1,09ha.
Preparació
del terreny:
El
primer que cal fer és arrencar les dues parades de vinya amb una Bulldocer D6.
Aleshores apilar tots els ceps amb la màquina i cremar-los per tal de què no
propaguin cap infecció a altres vinyes. Un cop fet, amb la Bulldocer unirem les
dues parcel·les traient el petit bancal que trobem al mig. Anivellarem els dos
camps produint que hi hagi una lleugera pendent en direcció nord-oest i farem
una petita rasa a la cara nord que provocarà l’evacuació d’aigües a la riera,
tot desembocant a l’extrem de la punta nord-oest. Despedregarem el camp per
deixar-lo en bones condicions de treball.
Com
que teníem vinya plantada anteriorment hem de desinfectar la parcel·la nova i
ho fem sense l’aplicació de productes químics subsolant un cop durant l’estiu
del 2014 a 1m de profunditat i deixant la terra en repòs durant 4 anys seguits.
El subsolat produirà l’eliminació de les arrels més fondes de l’antiga vinya i
oxigenarà la terra provocant també una capa més profunda i la homogeneïtzació del
sòl. Durant els dos anys següents llaurarem un cop cada tardor per així també
anar oxigenant una mica el sòl i aportar-hi la coberta vegetal espontània que
s’ha format durant l’any, incorporant així el MO. A la tardor del 2017
realitzarem un adobat de fons a la vinya i a principis de 2018 plantarem ja la
vinya.
Tria
del portaempelt i la varietat:
Un
cop hem preparat correctament el terreny és l’hora de decidir quina varietat i
portaempelt són els adients segons el clima i el tipus de terra que tenim en
aquella parcel·la.
Tota
aquella zona (fondo del prat) esta plantada de macabeu, i les dues parades més
properes han produït per sobre de la mitjana de la finca. Això significa que és
una varietat que li agrada a aquell terreny i s’hi adaptarà bé. El macabeu produeix
molts kg i es verema ben d’hora ja que si plou un cop el fruit ja ha madurat
se’ns podrirà la collita.
És
una zona que presenta certa humitat donat que està situada en una zona obaga,
per tant triarem un portaempelt resistent a una certa humitat i resistent també
als nematodes ja que anteriorment hi havia plantada vinya. El seu pH és
moderadament bàsic, per tant no és un sòl salí i no ens haurem de preocupar per
aquest aspecte. El portaempelt més adequat és l’SO4 ja és molt resistent als
nematodes, resisteix bé la humitat i avança la maduració, fet que evitarà també
que les pluges d’inicis de estiu-tardor afectin el cep.
Aquests
ceps ja empeltats es venen en vivers i s’han de demanar com a mínim amb un any
d’anticipació perquè si no et pots trobar que no tens la varietat i el
portaempelt que necessites.
Disseny
de plantació:
Densitat
de plantació: El macabeu és una varietat vigorosa que junt amb el portaempelt
encara ho afavoreix més. Els règims pluviomètrics es troben al voltant de 550mm
l’any i el terreny franco-argilós on ens trobem permet una certa quantitat
d’aigua al sòl. La poda, per tal de que la producció no sigui excessiva i el
raïm perdi qualitat, serà de reducció.
El
marc de plantació serà de 2,75m × 1,2m i la superfície per cada cep serà de 3,3m²
Les fileres tindran una
orientació est-oest una mica girades cap al sud i seran paral·leles a la fila
de màxima longitud.
Plantació:
Abans
de plantar la vinya haurem fet ja tot el procés descrit anteriorment. Aleshores
es farà el marcatge de la primera línia de plantació i començarem a plantar. Ho
farem amb el sistema d’una màquina contínua amb làser integrat, que vol dir que
només cal que marquis la primera filera i la resta les planta paral·leles.
Aquesta màquina té un rendiment d’aproximadament 1.500ceps/h. Això significa
que amb 2 hores tindrem la vinya plantada.
La
planta començarà a produir correctament quan tingui 4 anys. Fins aleshores
eliminarem qualsevol tipus de competència que pugui tenir el cep, per això no
deixarem cap coberta vegetal. A cada primavera dels 4 anys següents llaurarem
la parcel·la una vegada per airejar-la i introduir el MO que hi hagi a la
superfície. No adobarem la terra, ja que al ser plantes tant joves els hi
podríem causar danys, i n’han de tenir prou amb l’adobat de fons previ a la
plantació. Realitzarem una poda de formació durant aquests 4 anys fent així que
la planta adopti una forma i una solidesa primordial per viure correctament.
Cost
econòmic de la replantació:
És
un cost bastant aproximat encara que pot variar algun preu de la mà d’obra.
CONCEPTE
|
PREU
|
TOTAL
|
Movim. de terra
|
Reposició de terres: 1.325€ + 10% IVA
|
1.458€
|
Ceps
|
Macabeu/SO4:
Unitat= 1,20€ Total= 3.628€ + 10% IVA
|
4.344,8€
|
Plantació: 750€/ha
|
||
Arrencada,
adobament, subsolat i despedregat
|
420€/ha + 450€/ha + 350€/ha +
390€/ha
|
1.771€
|
Emparrat
|
3.500€/ha: material + mà d’obra
|
3.850€
|
TOTAL:11.424€
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada